Er zijn veel soorten en merken dragers te koop, zoveel dat je misschien door de bomen het bos niet meer kunt zien. Hieronder zal ik de verschillende soorten beschrijven.

De rekbare draagdoek

rekbare doekLange rekbare knoopdoek (ruim 5 meter) van katoen of bamboe/katoen waarmee je je kindje in de eerste maanden kunt dragen.
De rekbare draagdoek biedt veel voordelen voor pasbevallen moeders. Ze zijn zeer geschikt om pasgeboren kindjes te dragen. Ze vormen zich naar het lichaam van jou en je baby, wat prettig aanvoelt. Je kunt, als het lastig is om te staan, rustig gaan zitten om je baby er comfortabel in te zetten. Als kindjes zwaarder worden geeft de doek meestal niet meer voldoende steun en kun je door naar een andere drager (zoals de geweven draagdoek). Een rekbare doek is alleen geschikt voor het dragen van je kindje op je buik. Rugdragen met deze doek wordt afgeraden. De rekbare draagdoek is in verschillende kleuren en dessins verkrijgbaar.

 

De geweven draagdoek

geweven doekLange, niet-rekbare knoopdoek (2,6 – 5,5 meter lang) waarmee je je kindje op veel verschillende manieren kunt dragen.

De geweven draagdoek is de meest ergonomische van alle soorten dragers door de ideale gewichtsverdeling over je schouders, rug en heupen. Je kunt je kindje vanaf de geboorte tot ver in de peutertijd comfortabel dragen. Deze draagdoek is zeer geschikt voor de lange wandelingen, zoals dagjes uit en tijdens het winkelen. Met de korte doek (2,6 meter) kun je je kindje op de heup dragen en daardoor ook makkelijk voeden. Als je kleine maat hebt dan kun je met deze korte doek ook de kangoeroe-knoop gebruiken en zelfs eentje voor op de rug. Met de langere doek (4,6 – 5,20 meter) heb je meer knoopmogelijkheden voor op de buik en op de rug. Ook is er een hele mooie knoop voor op de heup. Deze knoop is alleen niet handig om je kindje in te voeden…
De geweven draagdoek is meestal van 100% (biologische) katoen gemaakt in een speciale weving. Hierdoor is hij zeer duurzaam en slijtvast. De geweven draagdoek zal niet uitzakken na verloop van tijd en biedt altijd de juiste steun. De geweven draagdoek is te krijgen in vele kleuren, merken en verschillende lengtes.


De ringsling

ringslingDoek met aan het einde twee ringen van aluminium of nylon waardoor de doek makkelijk te verstellen is. Je hoeft deze doek dus niet te knopen. Het grote voordeel van de ringsling is dan ook dat je je kindje er heel snel in en uit kunt doen. Dat is erg handig voor in huis of om even een boodschap te doen. Je kunt je kindje vanaf de geboorte in een ringsling dragen, op de buik of op de heup. Een ringsling draag je altijd over één schouder en is daardoor minder geschikt voor lange wandelingen. De ringsling is in vele kleuren en merken verkrijgbaar.

 

 

De mei tai

mei taiDeze draagdoek is gebaseerd op de traditionele Aziatische babydragers. De mei tai bestaat uit een rechthoekig rugpand met aan de onderzijde twee banden die je om je middel of heupen knoopt. Aan de bovenzijde zijn twee banden aan de hoeken bevestigd die over je schouders gaan. Je kunt je kindje in een mei tai op de buik dragen, maar ook op de rug of op de heup. Hij is te gebruiken vanaf te geboorte tot ver in de peutertijd. Er zijn verschillende westerse varianten op de mei tai te koop. Sommigen hebben een handig slaapkapje aan het rugpand om het hoofdje van je (slapende) baby te ondersteunen.

 

 

De voorgevormde drager

manducaDe voorgevormde drager, ook wel soft structured carrier (SSC) genoemd, is een ergonomisch gevormde drager. Eigenlijk een soort moderne versie van de mei tai. In veel gevallen heb je riemen die je dicht kunt klikken in plaats van banden om te knopen. Ze zijn comfortabel en makkelijk in gebruik. In een soft structured carrier kun je je kindje zowel op de buik als op de rug dragen. Afhankelijk van het merk zijn deze dragers geschikt vanaf de geboorte tot een gewicht van ongeveer 20 kilo.

© 2017 - 2024 Draagwijzer | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel