Eigenlijk is het dragen van je kindje zo vanzelfsprekend. Vanaf het begin van de mensheid werden kinderen gedragen, uit veiligheid en ook uit gemak. Door de komst van de kinderwagen, ongeveer 150 jaar geleden, zijn we het dragen van onze kinderen een beetje verleerd. Dat is jammer, want het dragen van je kindje heeft zoveel voordelen.

Veilig en geborgen
Baby’s hebben huidhonger: na negen maanden van warmte, beweging en constant contact met zijn moeder, is de geboorte een grote overgang en hebben baby’s behoefte aan veel en intiem contact met de ouder. Baby’s die je dicht bij je draagt, genieten zichtbaar van dit directe lichamelijke contact. Het koesterende lijf-op-lijf- of huid-op-huidcontact vervult een eerste en diepe behoefte van de baby en biedt hem een ideale positie om de wereld te ontdekken. In een draagdoek voelt een kindje veilig en geborgen, hij voelt de lichaamswarmte, hoort de stem en de hartslag van zijn moeder. Hij herkent haar geur en kan makkelijk oogcontact met haar maken.
In de geborgenheid van de draagdoek ervaart de baby de wereld vanuit een voor hem veilige positie. De grote hoeveelheid prikkels die hij te verwerken krijgt, boezemen hem, zo vlak bij zijn moeder, geen angst in. Dit gevoel van veiligheid leidt tot de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en vormt later de basis voor een zelfbewuste en zelfverzekerde persoonlijkheid. In tegenstelling tot wat vroeger werd aangenomen, is het nu wel duidelijk dat het veel dragen van je baby niet leidt tot verwennerij en afhankelijkheid maar dat wel het tegendeel wordt bereikt.

Minder huilen & minder reflux
Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die dagelijks worden gedragen opvallend minder huilen en minder last hebben van krampjes en reflux.
In een draagdoek wordt de baby niet gedwongen om passief en wachtend de dag door te brengen, maar neemt hij op een natuurlijke manier deel aan de dagelijkse activiteiten van de ouder. De baby krijgt zo heel wat te zien en te horen, wat zijn psychosociale ontwikkeling ten goede komt. Vanaf een veilig plekje krijgt hij de kans om op ooghoogte mee te 'praten' met de mensen en wereld om hem heen. Wordt het hem even teveel dan sluit hij zijn oogjes en valt in slaap tegen de borst van zijn moeder of vader.

Gezond, gezellig & gemakkelijk
Het dragen van je kindje maakt het leven een stuk eenvoudiger. Met je kindje veilig in de draagdoek ben je mobiel en kun je je ook op andere bezigheden richten, terwijl je baby rustig en ontspannen tegen je aan zit.
Het geven van borstvoeding in een draagdoek is discreet en gemakkelijk. Ook als de borstvoeding niet zo makkelijk loopt of wanneer de voeding niet goed op gang komt, is een draagdoek ideaal. De nabijheid van je baby bevordert de afgifte van prolactine en zorgt ervoor dat je eerder hongersignalen van je baby opvangt zoals zoeken’, sabbelen en tong uitsteken.
Een draagdoek neemt zo weinig plaats in beslag dat je hem altijd mee kunt nemen. Hij is ontzettend handig als je door een drukke winkelstraat loopt, met de tram, bus of metro mee wilt of bijvoorbeeld door het bos wandelt. Geen vieze banden van een buggy of kinderwagen in je huis en jij als drager bent de allerbeste schokbreker.

En de vaders…
In de eerste maanden is het voor de jonge vader vaak niet gemakkelijk om een even hechte band met de baby op te bouwen als de moeder. Een babydrager maakt het eenvoudiger om deze band te creëren, het dragen van je kindje bevordert de interactie en daarmee ook de hechting. Met een draagdoek kan je als vader al heel vroeg dingen ondernemen met je kindje veilig op je buik.

Ergonomisch verantwoord
Ergonomen zijn het er over eens dat een baby niet in een harnas gedwongen hoort te worden. Draagharnasjes waar een baby verticaal in hangt, zijn niet goed voor de rug van de baby, omdat het hoofdje nog een te zware last vormt voor de ruggewervels.

M-positieMet een draagdoek kun je je kindje op verschillende manieren prettig dragen. Op de buik, op de heup of op de rug. Breed gesteund onder de billetjes, de beentjes gespreid en met een bolle rug (de zogenoemde M-positie, zie plaatje) is de ideale uitgangspositie voor de ontwikkeling van een gezond heupgewricht. Je baby hangt niet, maar zit ontspannen tegen je aan. Het ruggetje van de baby wordt op deze manier niet belast: de baby hoeft niet zichzelf te dragen maar zit ontspannen tegen de ouder aan. Ook voor de ouder is een draagdoek ongetwijfeld het fijnste draagsysteem. De doek verdeelt het gewicht van de baby volledig over het bovenlichaam. Nek en rug worden niet of nauwelijks belast. Ook voorgevormde dragers als bijvoorbeeld de Manduca of de Bondolino ondersteunen de baby op een verantwoorde manier. Bovendien wordt het gewicht goed verdeeld over de schouders en de heupen.

Niet alleen de baby’s, ook moeders hebben meestal veel behoefte om hun kindje dichtbij te houden. Er wordt vaak door allerlei instanties gezegd dat je je kindje verwent en afhankelijk maakt als je het regelmatig bij je draagt. Je kindje zou al vroeg moet leren om alleen te zijn. Dat druist tegen elk moedergevoel in. Als je je hart volgt, is het niet meer dan logisch om je kindje bij je te willen houden.

De beste ergonomie!
“Draagdoeken zijn bevorderlijk voor een gezonde ontwikkeling van de heupjes”
dr. E. de Visser – orthopedisch chirurg en specialist op het gebied van kinderorthopedie Rijnstate ziekenhuis Arnhem

© 2017 - 2024 Draagwijzer | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel