veiligheid

Dragen is niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld wandelen met een buggy. Het is wel iets dat je even moeten leren. Daarom deze tips:

vallen/stoten

De draagdoek of draagzak moet goed zitten: de baby hoog en strak tegen het lichaam aan, de stof er goed omheen, de baby rondom goed ondersteund, van het hoofd tot en met de knietjes (kikkerhouding). Doeken die geknoopt worden, moeten altijd met een platte knoop. De knoop mag nooit worden losgemaakt worden terwijl de baby erin zit.

Bij onverwachte of vreemde bewegingen van de ouder, zoals voorover bukken, is het aan te bevelen de baby met minimaal een hand te ondersteunen.

Als je je kindje draagt, is er gevaar voor het stoten van het hoofdje van de baby tegen bijvoorbeeld een deurpost of ander uitstekend object. Je hebt iets meer ruimte om je heen nodig. In het begin is het even wennen, maar met tijd komt ervaring. Tot die tijd kun je het beste steeds een hand om de baby houden. Je gaat dan vanzelf aanvoelen dat het goed zit. Bovendien maak je er zo een goede gewoonte van om steeds alert te zijn op je baby.

stikken/oververhitting

Een doek moet goed ademend zijn, 100% katoen is het beste. Dit kun je testen door de stof over je eigen neus en mond te houden. Verder moeten neusje en mondje van de baby altijd vrij zijn. Dus: geen stof voor het gezichtje, en neus en mond niet tegen de ouder aangedrukt. En niet te vergeten: het hoofdje mag niet voorover knikken met de kin op de borst: er moet minstens een vinger tussen kin en borst kunnen. Zo worden ademhalingsproblemen voorkomen.

Een belangrijk gevaar bij dragen is oververhitting. Je baby zit op een lekker warm plekje, tegen je lichaam aan. Vooral als je naar buiten gaat moet je goed opletten dat de baby niet dikker gekleed is dan jijzelf. Als je de baby onder je jas neemt moet die zeker geen eigen jasje aan maar hoogstens een mutsje en sjaaltje. De jas van de ouder moet van boven openblijven om voor luchttoevoer te zorgen.

Als het koud is, kun je jezelf warm houden met een sjaal das die eventueel ook over het lijfje van de baby kan. Aan de andere kant: als je de baby óver je jas heen draagt, moet je voor voldoende beschermende kleding zorgen. Vooral de handjes en voetjes kunnen erg koud worden.

omgeving

Gebruik de drager niet bij plaatsen die hitte uitstralen. Dus niet koken of strijken met een baby voor op de buik. Pas ook op met hete dranken en etenswaren. Als je juist graag een drager wilt gebruiken tijdens het hectische uurtje rond etenstijd, dan kun je overwegen je baby op de rug te dragen. Er zijn verschillende dragers waar ook een jonge baby mee op de rug kan. Ook in een draagdoek kan een kindje al op jonge leeftijd op de rug gedragen worden.

Als je een slapende baby weg wilt leggen, kies dan een veilige plek. Haal de draagdoek weg als de baby niet bij je in de buurt is. Wil je de baby wel graag in de buurt houden (en dat is zeker een goed idee!), denk dan aan de wandelwagen of een hangmatje. Dan kun de doek zeker om de baby houden.

Als je naar buiten gaat, moet de baby op de juiste manier gekleed zijn om oververhitting, maar ook afkoeling te voorkomen (zie hierboven). Denk ook aan bescherming tegen de zon.

In de auto hoort een baby in een goedgekeurd autostoeltje, een drager biedt geen enkele bescherming. 

Let bij vreemde bewegingen goed op of de baby veilig zit. Doe geen gevaarlijke activiteiten of sporten met je kindje in een draagzak of draagdoek.

Je kindje dragen de fiets wordt afgeraden door de Stichting Consument en Veiligheid, maar aangeraden door de Fietsersbond. Het komt zo weinig voor dat het niet mogelijk is een goede risicovergelijking te maken met bijvoorbeeld de auto of de fietskar. De fabrikanten wijzen iedere aansprakelijkheid af. Als je er toch voor kiest, kun je bij de Fietsersbond tips krijgen over veiligheid.

borstvoeding

Op internet circuleren allerlei filmpjes van baby’s die borstvoeding krijgen terwijl ze verdwijnen onder -soms vele- lagen stof. In de VS zijn er baby’s overleden terwijl de moeders aan het winkelen waren met hun baby aan de borst onder een jas. Er is geen enkel zicht op de baby -dit is niet veilig! Bovendien kan een baby op deze manier niet goed ‘aanhappen’. Hij wordt immers belemmerd om zijn hoofdje naar achteren te bewegen, wat nodig is voor een goede hap.

De school waar ik ben opgeleid, de Trageschule Dresden, wijst om die redenen het voeden in een draagdoek af. Dit vind ik echter een verarming: het voeden in een doek is zó praktisch. Voeden in een doek is discreet en de doek geeft veel steun aan de (soms pijnlijke) rug en schouders tijdens het voeden. Voor moeders met meerdere kinderen is het een regelrechte ‘life saver’ – één hand vrij voor een boekje of een snottebel. Graag leer ik je in een persoonlijk consult hoe je wél op een veilige manier kunt voeden in de doek.

En die enge berichten in de krant dan?

In het voorjaar van 2010 is er in de pers veel commotie geweest over de veiligheid van draagdoeken en -zakken. RTL-nieuws kopt “Stikgevaar voor baby door draagdoek”, NOS meldt: “Miljoen gevaarlijke babydraagzakken teruggeroepen”. Het klinkt alsof alle draagdoeken gevaarlijk zijn, maar wat is er nu precies aan de hand? In Amerika zijn er de laatste jaren drie baby’s overleden in een specifiek merk draagdoek, de Infantino Baby Sling. De fabrikant van deze draagdoek heeft dit type teruggeroepen, het waren er inderdaad ruim een miljoen. Er wordt onderzoek gedaan naar de dood van nog eens 14 baby’s de afgelopen jaren in verschillende draagdoeken.

Zoals je ziet op de foto lijkt de Infantino absoluut niet op de draagdoeken die de je bij mij kunt aanschaffen. Deze draagdoeken zijn veilig, maar natuurlijk blijft het altijd belangrijk om je goed aan de veiligheidsvoorschriften te houden.

positionele asfyxie

Wat er met deze drie baby’s is gebeurd, heet met een moeilijk woord positionele asfyxie, ofwel stikken door een foute positie. Dit kan ontstaan als er een vernauwing optreedt van de luchtpijp in de nek, doordat de kin van de baby op de borst wordt geduwd. De infantino sling heeft bovenaan een rond genaaid gedeelte waar het hoofdje van de baby in zit, waardoor het hoofdje naar voren kan worden geduwd. Normaal gesproken zullen baby’s protesteren tegen een dergelijke beperking van de ademhaling, maar pasgeborenen tot 4 maanden zijn daar niet altijd sterk genoeg voor. Zeker bij prematuren moet je extra alert zijn op de positie van het hoofd. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kies er dan voor om je baby rechtop te dragen en niet in een liggende houding, deze is ook beter voor de heupontwikkeling. 

Wil je een persoonlijk informatie over babydragers of het veilig gebruik van een draagdoek, neem dan gerust contact met mij op.

Deze tekst is (op een paar kleine veranderingen na) met toestemming overgenomen van Rachel Verweij, mijn gewaardeerde collega draagconsulent in Boxtel. Zie www.hechteband.nl.